Skip to main content

Indlandsisen

Ofte spurgt om Indlandsisen: 

  • Sæson: Om sommeren er vejret mere mildt og I kan se smeltevandssøer oven på Indlandsisen i de smukkeste turkisblå farver. Efterår/vinter/ forår – mulighed for at se nordlys, køre med hundeslæde og snescooter. Vinteren kan byde på ekstrem kulde.
  • Transport til Indlandsisen: Adgang til Indlandsisen fra byer som Kangerlussuaq, Ilulissat eller Tasiilaq. Herfra skal man transporteres til Indlandsisen i køretøj beregnet til terrænet.
  • Arrangerede ture: Vandreture, slædehundeture, helikopterture, snescooter og overnatning. Vi arrangerer ture med turoperatører, hvor sikkerheden er i orden og hvor guiderne har den nødvendige viden og ekspertise om område og vejrforhold. Kontakt os og vi hjælper jer.
  • Seværdigheder: Ud over at selve synet af uendelige isflager, er en seværdighed i sig selv, er særlige naturfænomener også værd at nævne; gletsjere, isbjerge, smeltevandsfloder og søer, lyset og den vilde stilhed.
  • Påklædning: Brug flere lag termisk tøj, vindtæt yderbeklædning, varme støvler, vanter og hue. Solbriller og solcreme pga. genskær fra sne og is. Pigge spændes på støvler.
  • Overnatning på Indlandsisen: Det er muligt at sove i camp på Indlandsisen. Vi hjælper med at arrangere. Sove i camp på Indlandsisen.
  • Sikkerhed og forberedelse: Vi anbefaler at opleve Indlandsisen med erfarne guider. Information om risikoen ved gletsjerspalter og ekstreme vejrforhold er et must!
Kreditere Lasse Nymand
 Foto; Lasse Nymand.
Hike på Indlandsisen. Foto; Alex Savu, Visit Greenland

Den mægtige Indlandsis.

Indlandsisen i Grønland er en massiv iskappe, der dækker omkring 80% af vores lands overflade. Det er den næststørste iskappe i verden, kun overgået af Antarktis. Nogle steder er isen op til 3 kilometer tyk.

Vildt. Uberørt. Ikke til at forklare. Hører vi ofte vores rejsende komme tilbage og sige.

Grønland er enormt. Og i mødet med Indlandsisen kan man ved selvsyn dreje sig omkring og se det; is og sne fortætter i noget der synes uendeligt.

Sommer og vinter – et landskab af is.

Is, i alskens størrelser og former er hver dag med til at forme Grønlands landskab, og sådan har det altid været, så langt der kan måles; Indlandsisen består af lag på lag af sne, der er blevet komprimeret til is gennem tusinder af år, og fortsat forandrer den sig.

Trykket fra de massive mængder is på indlandsisen er enormt, og ved iskappens kanter glider isen langs skråninger og danner gletsjere, hvor isen bevæger sig langsomt. Når disse gletsjere når vandet, bryder stykker af isen løs og danner isbjerge.

Alt dette står man ikke på Indlandsisen og ser, men med den viden kan man for et øjeblik stå – her, hvor det hele synes at begynde – at føle sig lille i alt det store.

Indlandsisens svar på fortidens og fremtidens klima.

For forskere har Indlandsisen længe været epicentret for international klimaforskning.

Miljømæssige forandringer på Grønlands Indlandsis overvåges nøje for at forstå konsekvenserne af klimaforandringer. Fokusområder inkluderer smeltningshastigheder, isens massebalance, afstrømning af smeltevand, ændringer i isflodernes bevægelse samt isens påvirkning af det globale havniveau. Forskere overvåger også effekten af mørkeføring fra støv og alger, som accelererer smeltningen, samt indlandsisens rolle i reguleringen af Arktis’ økosystem og klimamønstre.
Derfor er Indlandsisen ikke blot et naturfænomen, hvor man søger svar på fortidens geologiske fænomener, men også herfra hvor man spår om fremtidens klima.

Måske godt at vide – du kan se længere.

Den klare arktiske luft synes at påvirke dit syn. En bjergtop, en smeltevands-sø kan virke tæt på, men begiver du dig først af sted, kan det være længere væk end som så. Sigtbarheden i Grønland og inde på Indlandsisen kan være op til 100 kilometer, hvorfor det kan være, for en udefrakommende, en svær disciplin at afstandsmåle i det enorme landskab.

Ønsker du at høre mere om vores ture til Indlandsisen?

Send os en mail, så vi kan hjælpe dig med at opleve Indlandsisen.